Ljutomer

Kraj Ljutomer, ki ima nekaj več kot 3000 prebivalcev leži na ravninskem delu prleške pokrajine. Spada sicer v statistično regijo Pomurje vendar je zgodovinsko vedno pripadala Štajerskemu področju. Ob robu Ljutomera se nahaja gričevnato vinorodno območje Slovenije, s središčem v turističnem kraju Jeruzalemu. Območje je poznano po izvrstnih belih sortah vin in s prekrasnimi odprtimi razgledi na vse strani neba.

Mesto ima svoj center tik ob vznožju brega Kamenščak in se nato razteza v ravninski del Prlekije. Pred leti je bil osrednji mestni trg na novo prenovljen kjer se sedaj dogajajo razne kulturne in glasbene prireditve. Zadnja leta je najbolj poznan Grossmannov festival fantastičnega vina in filma.

Na obrobju kraja, v industrijski coni, se pred leti zrasli novi trgovsko-storitveni centri zato kraju ne primanjkuje infrastrukture.

Skozi mesto poteka regionalna cesta, ki kraj povezuje z Radenci in Gornjo Radgono proti severu, z Ormožem proti jugu, Lendavo proti vzhodu in Ptujem proti jugozahodu zato je kraj pomembno cestno vozlišče. Večina prebivalcev Ljutomer dela v podjetjih in ustanovah v Ljutomeru z okolico, Prekmurju, nekaj pa tudi v Avstriji in Mariboru. Vedno več ljudi pa se je začelo tudi ukvarjati s turističnimi storitvami. 

Kraj zaznamujejo naslednja podjetja: KrkaMurales, Cleangrad, Pomurske mlekarne in mnogo drugih.  Gimnazijo Franca Miklošiča, ki  se nahaja v Ljutomeru, pa je ena od naj uspešnejših gimnazij v Sloveniji in privablja številne dijake s širšega območja.

Ljutomer je le nekaj kilometrov oddaljen od priznanih turističnih destinacij kot so Radenci, že omenjen Jeruzalem, Banovci, Bioterme Mala Nedelja. Kasaški klub Ljutomer pa vsako leto na hipodromu v Ljutomeru prireja kasaške dirke poznane daleč naokrog.

Je mesto prvega slovenskega tabora na kar so meščani še posebej ponosni. Prav tako je bil v Ljutomeru posnet prvi slovenski filmski zapis Dr. Karla Grossmanna. 

Sosednje države (Avstrija, Madžarska in Hrvaška) so vse oddaljene okoli 30 minut vožnje z osebnim avtomobilom.

Kraj je miren, prijeten, čist in ljudje so že tradicionalno poznani po prijaznosti in ustrežljivosti.